Haastattelussa kansanedustaja Pauliina Viitamies

Pauliina Viitamies on mikkeliläinen opettaja ja poliitikko. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hänet valittiin eduskuntaan Etelä-Savon vaalipiiristä eniten ääniä saaneena ehdokkaana. Ammatiltaan Pauliina on historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Hän on myös Mikkelin kaupunginhallituksen jäsen. Varsinaisen edustajan tehtävän lisäksi hän on myös sivistysvaliokunnan jäsen. Lisätietoja Pauliinan tehtävistä on eduskunnan sivuilla tai hänen omilla sivullaan.

Pauliina, mikä kansanedustajan työssä on palkitsevaa?
Kansanedustajan työssä saa palkinnon siitä, kun voi auttaa ihmisiä. Ihmiset ottavat paljon yhteyttä ja kertovat huolistaan. Monet näistä asioista ovat sellaisia, joihin ei kansanedustaja suoraan voi vaikuttaa, mutta selvittämällä oikeaa tahoa ja kertomalla siitä kysyjälle on voinut olla jo avuksi. Haastavaa on valtava riittämättömyyden tunne. Tekemistä on paljon ja päivät pitkiä ja silti tuntuu siltä, että ei ehdi tarpeeksi. 

Mitä muistoja sinulla on KSOL:lista ja opetustyöstä?
KSOLissa ehdin olla mukana hetken ennen siirtymistäni tänne eduskuntaan ja tapasin ainakin mukavia järjestöihmisiä:) Opetustyötä olen tehnyt yhteensä noin kymmenen vuoden ajan erilaisissa kouluissa ja kokemukset ja muistot noilta vuosilta ovat pelkästään myönteisiä. 


Pauliina kotioloissa.

Mikä koulutuspolitiikassa huolestuttaa sinua tällä hetkellä eniten?
Koulutuspolitiikassa huolestuttaa joidenkin halu olla romuttamassa meidän yhteistä peruskoulua. Peruskoulu kaikkine vivahteineen on tärkein tasa-arvoa edistävä tekijä Suomessa ja sen laadusta tulee pitää jatkossakin kiinni. Olen tyytyväinen siitä, että koulutuksesta yleensäkin puhutaan paljon ja ryhmäkokoasia on kaikkien huulilla. Ainoastaan tarpeeksi pienillä ryhmillä voidaan taata kaikille mahdollisuus opiskella ja oppia. Mielestäni valtio on oikea taho ylläpitämään erikoiskouluja ja muita oppilaitoksia. Siinä on monia etuja verrattuna siihen, että erilaiset kunnat toimisivat ylläpitäjinä.

Kerrotko omista koulumuistoistasi.
Alakoulun luokat kävin Mikkelissä Siekkilän ala-asteella. Siellä oli parasta tuttu ja turvallinen luokka saman opettajan luotsauksessa koko ajan. Lempiruokani koulussa oli kaalilaatikko puolukkahillon kera. Suosikki oppiaineet vaihtelivat; kielistä pidin alusta lähtien ja sittemmin yhteiskuntaopista. En ollut erikoisen hyvä oppilas, mutta koulussa viihdyin. Kuusijuhlassa olin kerran juontajana ja toisena vuotena joulukuvaelman Mariana. Muutoin muistan sen tohinan ja hässäkän, mikä alakoulussa joulujuhlien valmisteluun liittyi.


Jos olisit viidesluokkalainen, millaisessa koulussa tahtoisit opiskella?
Oma poikani on juuri viidesluokkalainen ja hänellä on nyt ideaali luokka isossa koulussa. Iso ryhmä jaettiin kahtia ja nyt he saavat opiskella pienessä 16 hengen porukassa ja se on hyvä. 

Uskotko tonttuihin? Mitä arvelet heidän kirjoittaneen muistikirjoihinsa sinusta?
Uskon tonttuihin, mutta en haluaisi tietää mitä he ovat minusta kirjoittaneet. Ehkä kuitenkin jotakin hyvää ja pientä moitetta:)

Lopuksi haluan toivottaa kaikille mukavaa ja rauhallista Joulua!


Haastattelijana päätoimittaja