Hyvä liittomme jäsen!

Vuosi 2010 on lopuillaan ja on aika tarkastella mennyttä ja tulevaa ”muutosten myllerryksenä”.

Jämsässä keväällä 2010 KSOL:n ylimääräisessä liittokokouksessa päätimme muuttaa nimemme KSOLLI:ksi. Nimenmuutosehdotus ja sääntömuutokset lähtivät Patentti- ja rekisterihallintoon ja olemme odottaneet sieltä virallista vahvistusta, jotta voisimme ottaa vihdoin käyttöön liiton uuden nimen. Siihen saakka on syytä käyttää, varsinkin erityisen virallisissa yhteyksissä, KSOL-nimeä turhien epäselvyyksien vähentämiseksi. Epävirallisimmissa yhteyksissä uutta nimeä voi toki jo käyttää esimerkiksi ”sulkuselityksellä” (ent. KSOL).

”Maailma muuttuu, Eskoseni, ja millä vauhdilla!” Uusia liittoja syntyy ja vahvempia keskusjärjestöjä puuhataan. Onpa jopa puhuttu yhden keskusjärjestön synnyttämisestä SAK:n ja STTK:n suunnalta. Tähän AKAVA/OAJ on suhtautunut vielä varovaisen kielteisesti oman akateemisen erityispiirteisyytensä vuoksi.

OAJ:kin sisällä on tapahtumassa muutoksia. OAJ:n valtuuston kokoa halutaan pienentää lähinnä kai kustannusten pienentämiseksi ja liian suuren sekä kankean organisaation vähentämiseksi. Kuulumme valtakunnallisena yhdistyksenä OAJ:öön OAO:n kautta tasavertaisena AOO:n, TOOL:n, STO:n, SKO:n, LUOVA:n , AKOL:n, SMOL:n, LEO:n kanssa. Kuten pitkästä luettelosta näkyy, organisaatio on monimutkainen ja ei ”aukea” kaikille. Olin AOO:n opintopäivillä kutsuttuna marraskuussa, ja AOO:n (ammatillisten oppilaitosten opettajat) sääntömääräisessä vuosikokouksessaan jäsenistö päätti antaa omalle hallitukselle valtuudet aloittaa AOO:n purkamisen ja yhdistymään AO:ksi. Mukana hankkeessa ovat ainakin tällä hetkellä STO, LUOVA, ja AOO. Meidän KSOL:n alustavaa kantaa hankkeeseen kysyttiin ja vastasin meidän seuraavan tilannetta. Meidän osalta tällä organisaation yksinkertaistamisella ei ole vaikutuksia jokapäiväiseen toimintaan. AOO:n opintopäivät ovat tietysti tärkeä tapahtuma meille oman näkyvyytemme kannalta. Esimerkiksi tänä vuonna minut oli sijoitettu istumaan valtakunnallisten puheenjohtajien illallispöytään OAJ:n puheenjohtaja viereen. Näin tarjoutui oiva tilaisuus tehdä myös liittoamme tunnetummaksi. 

Muutoksia tapahtuu myös meidän edunvalvonnan osalta, joka on hieman huono asia. Pekka Pankkonen on siirtymässä JUKO:n palvelukseen, mutka jatkaa töitä OAJ:lle ainakin kesään 2011 saakka. Tämä ei tietenkään ole ihanteellinen tilanne edunvalvontamme kannalta, mutta yritämme vaikuttaa asiassa niin, että OAJ:n toimiston osuus edunvalvontatyössämme tulisi jatkossa säilymään vähintään samalla tasolla. Pidämme asiaa esillä OAJ:n toimihenkilöiden kautta. 

OAO:n hallitus on tehnyt päätöksen, että KSOL:n puheenjohtaja kutsutaan hallituksen kokouksiin. Kokouksia on runsaasti, ja niissä harvemmin käsitellään asioita, jotka suoranaisesti koskevat meitä. Mutta sitäkin tärkeämpää on olla taustavaikuttajana, olla esillä, näkyvillä, ja muistettava, jotta pystyisimme pitämään paremmin puoliamme. Saan tällä hetkellä varsin hyvin tietoa OAJ:n asioiden etenemisistä yleisellä tasolla.  Tästä kuuluu erityinen kiitos OAJ:n varapuheenjohtajalle, joka on ollut tärkeä linkki meidän välisessä yhteydenpidossa.

Ajankohtaista:

Jäsenmaksuperintämme on siirtymässä 2011 aikana OAJ:n hoidettavaksi. Tässä yhteydessä haluan muistuttaa jäseniä, että säilytätte tämän vuoden viimeisen palkkaerittelyn, josta käy selville kaikki tärkeät tiedot verottajalle. Tarkistakaa saatuanne vuoden 2010 oman veroehdotuksenne, ovatko kaikki maksetut jäsenmaksut kirjautuneet verotietoihin, ja jollei ole, muuttakaa veroehdotukseen oikea tieto ja säilyttäkää viimeinen 15.12.2010 palkkaerittely mahdollista tarkistusta varten. Tällä varmistetaan se, että kaikki maksetut jäsenmaksut ovat kirjautuneet verottajan tietoon tämän välivaiheen aikana. Tilitoimistomme Tapani Soini kerää kaikkien verotiedot.

Alueyhdistyksiä on perustettu ympäri Suomea tehostamaan edunvalvontaa alueellisella tasolla. Alueyhdistysmaksut hoitaa KSOL entiseen tapaan. 

Jyväskylän koulujen yhdistyminen tulee tapahtumaan parin vuoden kuluttua, ja uusia rakennuksia on alettu suunnittelemaan. 

Henkilökunnan salibandyturnaus järjestetään Jyväskylässä 22.1.2011, johon KSOL sponsoroi salivuokrat ja tuomarikulut. Tällaista virkistystoimintaa luonnollisesti tuemme. Kaikki mukaan!

Lopuksi:

Muutoksia on siis tulossa paljon, puhumattakaan niistä jokapäiväiseen kouluelämään liittyvistä muutoksista. Tässä vauhdissa pysyminen vaatii meiltä kaikilta paljon ja joskus liikaakin, mutta ”Show must go on” ja mukana on taaperrettava. 

Koko joukolla tapaamme seuraavan kerran Nilsiän Tahkolla talvipäivillä. Ilmoittautumislistat tulevat vuoden vaihteen jälkeen KSOL:n jäsensivuille. Lisäksi on haluttu kesäpäiviä, ja senkin suunnittelu on alkuvaiheessa, ajankohta heti lomien alettua, todennäköisesti vko:lla 23.

Toivotan teille kaikille rauhaisaa joulunaikaa ja pitäkää toisistanne huolta ”Ihan Tosissaan”, sillä Me olemme toisillemme Tärkeitä !

Arto Ollila
puheenjohtaja, KSOLLI ry.