Comenius -projekti

Showing me, showing you - learning to live, learnig for life


"Showing me, showing you - learning to live, learning for life" projekti on kaksivuotinen Comenius-hanke vuosille 2009-2011. Tervaväylän koulun lisäksi hankkeeseen osallistuvat Ash Lea School Nottinghamista (Englanti), Christophorus Schule Dürenista (Saksa) ja Zakladni Skola Karvinasta (Tsekin tasavalta). 

Ohjelmassa keskitytään elämäntaitojen kehittämiseen ja se koostuu kuudesta aihealueesta: kansalaisuus, terveellinen elämä, itsenäistymisen taidot, sosiaaliset taidot, elämää koulun jälkeen ja vapaa-aika. Projektin huipennuksena on oppilastapaaminen Dürenissä Saksassa 2011. Tervaväylän koulu toimii hanketta koordinoivana kouluna.

Projektin aluksi vierailimme aurinkoisessa Nottinghamissa syyskuussa 2009. Tutustuimme kaupunkiin, Ash Lean kouluun sekä tietysti toisiimme. Mukavaa oli, ja tutustumisen jälkeen yhteistyön aloittaminen lähti luontevasti käyntiin. 
Tämän talven ajan olemme tutustuneet saksalaisten, tsekkien ja englantilaisten koululaisten tekemiin tuotoksiin. Olemme koonneet Suomi-laatikon ja saaneet jokaisesta yhteistyökoulusta heidän oman maansa tunnuspiirteitä sisältävän laatikon. Omaan Suomi-laatikkoomme laitoimme esimerkiksi dvd:n suomalaisesta perinneurheilulajista pesäpallosta sekä juttuja jouluperinteistä ja Suomen luonnosta. Lisäksi pakettiin mahtui myös maistiaisia: suomalaisia pipareita ja suklaata. Salmiakkisuklaa oli herättänyt hämmennystä oppilaissa eikä oikein tehnyt kauppaansa. Taitaa salmiakki ollakin meidän suomalaisten oma herkku 

Vastalahjaksi saimme ihanat paketit, joita tutkiessa kului kovasti aikaa. Laatikoista löytyi myös maistiaisia paikallisista herkuista sekä esimerkiksi kertomuksia paikallisista jouluperinteistä, elinkeinoista ja englantilaisilta tietysti selostus teen juonnista sekä kuningattaresta. Koulussamme vieraili marraskuussa ystävyyskoulustamme Iso-Britanniasta kaksi ohjaajaa Amy ja Michelle. He seurasivat ja osallistuivat oppitunneille viikon ajan. Oppilaat keskustelivat mielellään heidän kanssaan, Amy ja Michelle olivatkin yllättyneitä oppilaidemme hyvästä kielitaidosta. 
Ashley -koulun takapihalla oli puutarha

Comenius -koulujen opettajia vieraili koulussamme tammikuussa. Suomen talvi näytti todellisen luonteensa, pakkanen pysytteli koko neljän päivän vierailun ajan -20 asteen paremmalla puolella. Ohjelmaan kuului kouluvierailun lisäksi ulkoilupäivä Virpiniemessä kotaruokailuineen. Myös Oulun kaupungin nähtävyyksiä kierreltiin katsomassa, Nallikarin jäärakennelmat ja Tuiran rannan avantouimarit saivat vieraiden kamerat räpsymään ahkerasti.

Huhtikuussa oli kolmas tapaaminen Kölnissä, mikä jäi meidän porukaltamme väliin, kiitos siitä kuuluu kuuluisalle tulivuorelle. Paikalle pääsivät kuitenkin muiden maiden edustajat, joten projektin jatkosuunnitelmat edistyivät ilman meitäkin. 
Teemalaatikoiden lisäksi olemme pitäneet yhteyttä lähinnä sähköpostitse ystävyysluokkiin. Jokaisella Comenius -projektiin osallistuvalla luokalla on oma ystävyysluokka jossain näistä kolmesta yhteistyökoulusta. Olemme kirjoittaneet esittelykirjeet englanniksi itsestämme ja saaneet myös vastaavat lähetykset ystävyysluokilta. Viestintä luokkien välillä onkin ollut monimuotoista , esimerkiksi dvd -levyjä on lähetelty.

Projektin www-sivujen kautta yhteydenpito on helppoa sekä oppilailla että aikuisilla. Kannattaa käydä tutustumassa: projektin sivuihin. Projekti jatkuu ensi lukuvuonna, toivottavasti tiedossa on yhtä mukavia hetkiä kuin tänä vuonna on koettu. Seuraava tapaaminen on syyskuussa Karvinassa, toivomme suotuisia ja lämpöisiä tuulia!


Pia Kvist