Albanian retki 9. - 10.6.2008 


Maanantai-aamuna 9.6. osa KSOL:n retkikunnasta lähti Albaniaan kahden päivän reissulle. Ajelimme Budvasta kohti etelää ja Albanian rajaa Adrian valtatietä pitkin.Albaniassa näkyi paljon tyylikkäästi pukeutuneita vanhoja miehiä. Heitä istuskeli kaikessa rauhassa penkeillä katujen varsilla mustat puvut yllään. Tarkempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että useimmat heistä eivät näyttäneet istuvan vain pulssia tasoittaakseen. -Missä pappa, siellä bisnes! 


Albaniassa pyöri bisnes muuallakin kuin katujenvarsilla. Menomatkalla kävimme Shkodran kaupungissa. Siellä nuoremmat miehet kävivät hivenen rahakkaampaa bisnestä suoraan auton takaluukusta. Albanialainen rakennuskulttuuri poikkesi suuresti suomalaisesta rintamamiestalo-perinteestä. Monet uudet albanialaiset talot näyttivät keskeneräisiltä. Ylemmissä kerroksissa olivat ulkoseinät vain osittain ja ikkunat puuttuivat. Maan tapana on, että asuinkerrosten ulkoseinätkin tehdään valmiiksi vain tarpeen mukaan. Sähköäkin vedettiin eri paikkoihin tarpeen mukaan, sähköasennuksissa eivät EU- direktiivit ahdistaneet!
 


Tiranassa oli keksitty peittää kaupungin kerrostalojen kommunismin aikainen harmaus uusien maalien ja kuvioiden alle. Seinät oli maalattu uusiksi rohkeilla väreillä. Erään kerrostalon seiniin oli maalattu jopa pyykit valmiiksi! Meille kerrottiin, että Albaniassa on satoja tuhansia betonibunkkereita. Takavuosikymmeninä niitä oli rakennettu suojaamaan kansalaisia kaikilta mahdollisilta vihollisilta, joita oli idässä, lännessä, etelässä ja pohjoisessa. Etenkin miesväen silmät harjaantuivat bongailemaan niitä vuorten rinteiltä, heinikoista ja vaikka mistä. Parhaimmat toivat niitä tuliaisina kotiinkin! 
Albanian liikennekulttuuri oli kaiken kaikkiaan nuorta ja hyvin sekavaa. Risteyksissä liikennepoliisit viuhtoivat käsillään kuin Aku Ankassa parhaimmillaan. Maassa oli tavallisella ihmisellä ollut vasta kymmenen vuoden ajan mahdollista hankkia auto itselleen. Sitä ennen niitä sai olla vain puolueen nokkamiehillä. Sikäläiset autonostajat olivat löytäneet yhden ainoan oikean automerkin, Mersun. Niitä vilisi liikenteessä valtavasti, 70-luvun vaakalamppuisista tuoreempiin malleihin. Kuulemma Euroopan varastetut Mersut päätyvät useimmiten sinne. Jos siis Mersusi on kadonnut, ja haluat löytää/noutaa sen itse, tilaa matkalippu Albaniaan!Tästä taitavat amerikkalaiset olla kateellisia, Ufo-tutkijoiden paratiisi, UFO University Tiranan keskustassa!  

Paluumatkalla poikkesimme Krujan historiallisessa vuoristokaupungissa. Se on joskus aikoinaan ollut Albanian pääkaupunki. Tutustuimme vanhaan albanialaisen ylimystön kotiin, jossa oppaana toimi eräs englantia puhuva vanha herra, jota vähän janotti. Teimme hyviä ostoksia hopeakoruista upeisiin huiveihin – ja niihin taskuun mahtuviin bunkkereihin!


Teksti ja kuvat: Maria P.