Keva huolehtii julkisen alan eläkkeistä

Kun julkisen alan työntekijät päättävät työuransa, Keva huolehtii siitä, että heillä on ansaittu eläke odottamassa. Keva huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista. Lisäksi Keva tukee työuria erilaisilla työelämäpalveluilla. Palveluiden piirissä on noin 1,2 miljoonaa julkisen sektorin työntekijää ja eläkkeensaajaa. Itse Kevan palveluksessa on noin 550 työntekijää.

Oletko tarkistanut eläkkeesi kertymän työurasi aikana? Milloin voit jäädä eläkkeelle?

Näihin kysymyksiin ja moniin muihin voit löytää vastauksen Kevan verkkosivuilta sekä Omat eläketietosi -palvelusta. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella.

Linkki palveluun: https://www.keva.fi/henkiloasiakkaalle/omat-elaketietosi/

Omat eläketietosi -palvelusta löytyvät mm. työeläkeote, eläkelaskurit (arvio eläkeiästä ja eläkkeesi määrästä). Myös eläkkeen tai ammatilliseen kuntoutukseen hakeminen sujuu sivujen kautta joustavasti. Jos olet syntynyt 1965 tai sen jälkeen, eläkelaskurin antama eläkeikäsi on arvio ja se saattaa muuttua.

Eläkettä kertyy nykyään 1,5 % vuodessa 17 vuoden iästä alkaen. Tosin vuoden 2004 loppuun mennessä työeläkettä kertyi vasta 23 ikävuodesta alkaen. Mitä pidempään jatkat työssäsi, sitä enemmän eläkettä saat. Palkattomilta ajoilta, kuten vuorotteluvapaalta tai tutkintoon johtaneesta opiskelusta voi kertyä eläkettä. Myös työttömyysaika ansiosidonnaisella päivärahalla kerryttää eläkettä.

Eläkkeen alaikäraja nousee vuodesta 2018 alkaen. Alaikäraja nousee asteittain 63 vuodesta 65 ikävuoteen. Jos jäät eläkkeelle ennen eläkeikääsi, eläkkeesi määrä pienenee hieman. Jos taas jatkat työskentelyä vielä sen jälkeen, kun olet täyttänyt ikäluokkasi alimman vanhuuseläkeiän, eläkettäsi korotetaan 0,4 prosentilla jokaista lykättyä kuukautta kohti. Joissain ammateissa työskentelevillä voi olla vielä voimassa erityisiä eläkeikiä tai eroamisikiä - esimerkiksi opettajilla on käytössä vielä ammatillisia ja henkilökohtaisia eläkeikiä. Vuoden 2017 alusta voimaan tullut eläkeuudistus nosti kaikkia eläkeikiä, myös ammatillisia eläkeikiä. Jos voimassa oleva ammatillinen eläkeikä täyttyy vuonna 2018, uusi eläkeikä on 3 kuukautta tätä korkeampi. Vuonna 2019 täyttyvä eläkeikä nousi eläkeuudistuksen myötä 6 kuukaudella ja niin edelleen. Myös nämä asiat selviävät Kevan palvelusta.

Eläkkeiden maksamista varten kerätään tarvittavat maksut työnantajilta ja työntekijöiltä. Kerättävistä eläkemaksuista pääosa käytetään nyt maksussa oleviin eläkkeisiin ja pienempi osa rahastoidaan. Valtion eläkkeet rahoitetaan valtion talousarviosta. Valtio siirtää Kevalle varoja valtion eläkkeiden maksamiseen Valtion Eläkerahastosta. Kevan varallisuutta pyritään edelleen kartuttamaan erilaisin sijoittamalla niitä kotimaisille ja globaaleille markkinoille.

Kevan sijoitusomaisuuden markkina-arvo oli vuoden 2016 lopussa yhteensä 48,5 miljardia euroa. Keva oli maan suurin eläkesijoittaja. Kevan sijoitussalkku koostuu korkosijoituksista, osakesijoituksista, kiinteistösijoituksista, pääomasijoituksista ja hedge-rahastoista. Salkku on omaisuusluokkien lisäksi hajautettu maantieteellisesti, sektoreittain sekä tyyleittäin. Maantieteellisesti jaoteltuna merkittävimmät sijoituskohteet ovat Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Kehittyvät markkinat.

Kevan sijoituksilla on kaksi roolia. Niillä tasataan suurten ikäluokkien eläkemenoa, joka ilman rahastoja jäisi täysin työtätekevän sukupolven kustannettavaksi. Rahastot eivät myöskään lepää, vaan sijoitustuottojen ansiosta eläkemaksut pysyvät kohtuullisen kokoisina. Ilman sijoitustuottoja sekä työntekijät että työnantajat voisivat joutua tulevaisuudessa maksamaan nykyistä paljon suurempia eläkemaksuja.Valittu ammatillinen eläkeikä opettajilla

Osalla opettajista on alempi ammatillinen eläkeikä, jonka he ovat itse valinneet. Valintaa ei ole voinut tehdä enää 30.6.1999 jälkeen. Aikaisemmin työn piti jatkua alemman eläkeiän tehtävässä eläkeiän täyttämiseen saakka, mutta vuodesta 2005 lähtien tätä vaatimusta ei ole enää ollut. Työtä voi jatkaa missä tahansa tehtävässä, jos työ kuitenkin on vakuutettu valtion eläkelain mukaan ja se jatkuu yhtäjaksoisena. Ammatillisiin eläkeikiin tulee asteittainen korotus vuodesta 2018 alkaen.

Henkilökohtainen eläkeikä opettajilla

Jos olet syntynyt vuonna 1959 tai sitä ennen, eläkeikäsi lasketaan sen perusteella, miten pitkään ehdit työskennellä valtion eläkelain alaisissa tehtävissä ennen 31.12.1994. Henkilökohtaiset eläkeiät säilyvät edelleen riippumatta siitä, millaisia muutoksia yleiseen eläkeikään tehdään vuodesta 2018 lähtien.

Työssäoloaikaa vähintään  Eläkeikä
30 vuotta 63 vuotta
25 vuotta 63 vuotta 4 kuukautta
20 vuotta 63 vuotta 8 kuukautta
15 vuotta 64 vuotta
10 vuotta 64 vuotta 4 kuukautta
5 vuotta 64 vuotta 8 kuukautta
alle 5 vuotta 65 vuotta

Lähde: https://www.keva.fi/henkiloasiakkaalle/tietoa-elakkeista/ammattiryhmien-elake/opettajat/

Päätoimittaja

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: