Ksollin kevään 2017 koulutus- ja kulttuurimatka Tallinnaan

Perjantaina 31.03. iltapäivästä starttasivat joukot kukin omasta kaupungistaan kohti Ksollin jo melkein perinteisiä yhteisiä kevätpäiviä. Matka suuntautui tällä kertaa Tallinnaan koulutus- ja kulttuuriteemalla.

Onerva oli edustettuna runsaalla osallistujajoukolla ja olimme saaneet mukaamme myös Valterikoulun johtokunnan puheenjohtaja Timo Ahosen Maikki-vaimoineen. He sulautuivat hilpeään joukkoomme kuin itsestään ja reipas kolmituntinen yhteisessä bussissa taittui välillä vakavasti keskustellen ja pääosin työviikosta irtaantuen. Anu napattiin kyytiin Lahesta ja Heinikin osasi jo matkustaa junalla Tampereelta Helsinkiin kulkematta Pohjanmaan kautta.Matkalaiset valmiina

Kokoonnuimme kaikki tahoiltaan tulleet Helsingin Länsisatamaan, josta laiva kohti Tallinnaa lähti illansuussa. Laivalla nautiskelimme buffeen antimia, minkä yhteydessä mm. Arton ja Timon pöydässä valmisteltiin seuraavan aamun keskustelutilaisuutta, aiheena jäsenistön huolet ja ilonaiheet Valterissa. Iloinen puheensorina täytti Ksollin pöydät, riemukkaita jälleennäkemisiä koettiin. Satamassa meitä odotti bussi, jonka kyydissä matkasimme majapaikkaamme Radisson Blue Sky –hotelliin (käymisen arvoinen hotelli muuten). Illalla rupattelimme pienemmissä porukoissa, kuka missäkin ja taisivatpa väsyneimmät matkalaiset suunnata suoraan unten maillekin.

Lauantaiaamuna nautimme maittavan, superhyvän, aamiaisen hotellin ravintolassa. Vitsailimme Heinin kanssa, että taidetaan viivähtää toinenkin yö, kun oli herkkuja aamiaispöydät notkollaan. Eräs kollega katsoi silmät pyöreinä: ”Eikös meidän pitänyt olla täällä kaksi yötä?”, kunnes hoksasi naisten höpöttävän omiaan :DHeinin mielestä oli avartavaa päästä kuulemaan, miten asiat ovat muualla, kuin kuntapuolella.

Aamiaisen jälkeen aloitti Timo Ahonen koulutusosuutensa otsikolla: "Mitä olemme oppineet oppimisesta ja oppimisvaikeuksista viimeisen 25-vuoden aikana?" Tarkoituksena oli tehdä yhteenvetoa erityisesti Jyväskylän yliopistossa ja Niilo Mäki Instituutissa tehdystä tutkimuksesta ja pohtia yhdessä osallistujien kanssa näiden tutkimushavaintojen merkitystä erityisopetuksen ja kuntoutuksen kehittämisen kannalta. Koulutus oli todella hyvä, avasi silmiä niin kuvainnollisesti, kuin ihan oikeastikin. Timoa on aina ilo kuunnella ja vielä bonuksena näin mielenkiintoinen aihe. Iso kiitos Timolle! Halukkaat voivat saada osallistujilta lisäinfoa luennon sisällöstä ja materiaaleista.

Koulutusosuuden jälkeen sukelsimme Valterikoulun ja sen eri toimipisteiden arkeen. Muutama reipas oli lähettänyt kysymyksiä, huolia ja ilonaiheita etukäteen ja niistä virisikin todella runsas ja osin kiihkeänkin keskustelu. Tämän perusteella huomasimme, että johtokunnan ja jäsenistön / työntekijöiden kuulemistilaisuus on todella hyödyllinen. Arjen koukerot valottuvat käytännössä, mikä herättää joidenkin asioiden kohdalla lisäselvityksiä. Valteri-linjausten, -strategioiden ym. taakse kun on vaikea kurkistaa ilman käytännön tietoa. Papereilla ja dioissa luvut ja yhteenvedot toki näyttävät hyviltä…

Tämän kannustamana suunniteltiin, että vastaavia kuulemistilaisuuksia voisi olla toistekin, jopa kerran vuodessa yhteisesti tai paikallisesti. Väläyteltiin myös esim. Jyväskylän ja Kuopion yhteisiä syyspäiviä, koska tulemme työssämme tekemään enenevässä määrin yhteistyötä.Heini ja Anu paikallisessa Mikael-koulussa.

Keskustelutilaisuuden päätyttyä suuntasimme iltapäiväksi kukin omille tahoillemme; lepäämään, shoppailemaan, kuntoilemaan, kaupunkia ihmettelemään. Säänhaltija oli myötämielinen, eikä ripsauttanut päällemme aivan niin mahtavia sadekuuroja, kuin oli etukäteen uhannut.

Vapaa-ajan jälkeen kokoonnuimme Maikrahv –ravintolaan päivälliselle. Syömingit eli juhlaillalliset ovat Maikrahvin erikoisuus. Olimme etukäteen varanneet Suurkillan juhla-aterian, joka koostui useammasta alkuruuasta, kolmesta pääruokavaihtoehdosta ja maittavasta jälkkäristä. Palanpainikkeeksi tarjoiltiin viiniä ja olutta.


Minna ja Heini

Kulttuurinnälkäisille oli varattu etukäteen liput päivällisen jälkeen alkavaan Figaron häät -oopperaan. Oluennälkäiset suuntasivat panimoravintolaan maistiaisille ja taisivat shoppailunnälkäiset ennättää vielä muutaman putiikinkin kiertämään ennen kuin kaupat sulkivat ovensa. Iltaa istuttiin, maailmaa parannettiin ja naurettiin itsellemme lisää ikävuosi kuka missäkin ravintolan nurkassa tai hotellihuoneen kolkassa.

Sunnuntainaamuna vaelsimme jälleen herkkupöytien ääreen, jonka jälkeen olikin aika pakkailla kassit ja suunnata kotia kohti.

Kiitos reissusta ja iloisiin jälleennäkemisiin!

Anu, Minna ja Heini

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: