Toimiva, iso työpöytä, jonka ympärillä teemme mm. taikinoita, opiskelemme teoriaa ja katsomme opetusvideoita.

Onervan Kokkaamo

Tammikuun alussa aloitimme kaikki jännittyneinä Onervan uudessa koulussa. Me aineenopettajat olimme jo ennen joulua olleet järjestelemässä tarvikkeita paikoilleen ja samalla tutustumassa uuteen koulurakennukseemme hieman perusteellisemmin.

Kokkaamo eli kotitalousluokka oli minulle uusi haaste, sillä en ollut päässyt mukaan suunnitteluprosessiin. Olinhan aloittanut virassa elokuun alussa 2015, jolloin muutosten tekeminen ei enää ollut mahdollista.

Tuo joulukuun viikko Kokkaamossa olikin tosi tarpeellinen. Sain silloin laitettua työvälineitä paikoilleen, tehtyä vielä puuttuvia hankintoja sekä testattua uuneja, liesiä, astianpesukoneita, jääkaappeja, mikroja, pakastimia, pyykinpesukoneita sekä kuivausrumpua että kuivauskaappia. Monia yllätyksiä nämä koneet minulle tuottivatkin, kun yritin käynnistää niitä. Kun yksi astianpesukone ei ottanut vettä ollenkaan, niin toinen sylki sitä lattialle. Osa liesistä oli jäänyt kytkemättä sähköverkkoon, ne vain olivat paikallaan. Onneksi näistä kaikista murheista selvittiin huoltomiesten ja korjaajien toimesta. Tammikuussa koulun alkaessa koneet olivatkin käyttövalmiina ja oppilaat pääsivät tutustumaan niihin.

Olen tämän kevään aikana vastannut useaan kertaan kysymykseen toimiiko Kokkaamo. Kyllä, se toimii oikein mainiosti nyt kun kaikki tavarat ovat löytäneet paikkansa ja tila tullut kaikille tutuksi. Yksi suurimpia iloja on jätepiste. Siinä on helppo opettaa oppilaalle lajittelua ja sen periaatteita.


Kuvia Kokkaamosta.

Yksi työskentelypiste. Näitä Kokkaamossa on neljä. Haasteena joillekin oppilaista on yläkaappien korkeus, joten tavaroiden sijoitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Induktioliedet ovat haaste sokoille, sillä levyn kohdan löytäminen tunnustelemalla on hankalaa. Muut oppilaat ovat iloinneet nopeista ja tehokkaista liesistä, joiden käyttö on helppoa.
Jääkaapit ja kalusteisiin sijoitettu mikro. Jääkaapeista kaksi on vielä käyttämättä, koska kahdella kaapilla olemme pärjänneet erinomaisesti. Useille oppilaille mikro on liian korkealle sijoitettu.
Esiliinakaappi käsienpesupisteen vieressä. Ulosvedettävä naulakko helpottaa esiliinojen ottamista ja kaappiin laittamista.
Jätepiste, johon on helppo lajitella jätteet oikeisiin paikkoihin.
Kokkaamon vieressä on pikkukeittiö, jossa kaapistot ovat liikuteltavissa ja korkeudet säädeltävissä. Iltapäiväkerho käyttää tätä tilaa ahkerasti.

Elina Nuorva
kotitalousopettaja

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: