Minäkö opiskelemaan?


Kyllä, sinä voit lähteä opiskelemaan. Voit opiskella juuri, tai ainakin lähes juuri, sitä, mitä haluat. Voit samalla nauttia vapaa-ajasta, suunnitella tulevia,  muistella menneitä tai vain lenkkeillä ja hoidella kuntoasi. Ja sinulle maksetaan myös rahaa, koulutusrahaa.

Monet opettajat ovat olleet vuorotteluvapaalla, nyt on opintovapaan aika!
Jos käyt kurkistamassa sivustolle www.koulutusrahasto.fi, niin sieltä saat tietää tarkat ohjeet, miten tämän asian voit järjestää.

Tässä kerron lyhyesti pääperiaatteita:
Opintovapaa on subjektiivinen oikeus. Joissakin kouluissa halutaan tällä hetkellä rajoittaa vuorotteluvapaalle pääsyä. Esimerkiksi Onerva Mäen koulussa on sellainen henki, että vuorotteluvapaa myönnetään yleensä vähintään puoleksi vuodeksi.  Opintovapaan voit ottaa vaikkapa vain kahdeksi kuukaudeksi

Opintovapaakorvaus on rahallisesti parempi  kuin vuorotteluvapaa – siinä saa rahaa työttömyyskorvauksen verran kun vuorotteluvapaassa korvaus on 70 prosenttia työttömyyskorvauksesta.

Opintovapaata saa yhteensä 19 kuukautta. Sen voi pätkiä monella tavalla. Opintovapaalla voit opiskella rauhalliseen tahtiin ja muuten viettää vapaasti aikaasi. 15 opintopistettä täytyy saada plakkariin lukukauden aikana, 3 opintopistettä kuukaudessa.

Opintovapaaseen ei ole ikärajaa. Kuusikymmentä ja risatkin täyttäneellä on elämänsä tilaisuus vaikkapa vaihtaa ammattia – tai ainakin tutustua moniin uusiin kiinnostaviin asioihin sekä huokaista pikkuisen muissa ympyröissä- Opintovapaalainen saa opiskelijakortin, ainakin yliopistossa opiskellessaan. Mikäs siinä sitten on vaikka junalla pyörähtää tuttavia tapaamassa. Ja ruokailuistaankaan ei tarvitse huolehtia, kun voi käydä pienellä rahalla opiskelijakuppilassa syömässä, ja reikiintyneet hampaat hoitaa näppärästi YTHS.

Eläkettä opintovapaan aikana kertyy 1,5 prosenttia tuloista. Tavallisestihan se on noin 1,9 prosenttia, mutta hyvä näinkin. Huonompi juttu on se, että lisätienestiä saa opintovapaan aikana olla  vain 250 euroa, joka tietysti toisaalta antaa vapauden keskittyä täysipainoisesti opiskeluun.

Siis minä olen lähdössä kevätlukukaudeksi opintovapaalle, kesäkuun 1. päivä astun takaisin virkaani ja vielä siinä muutaman vuoden iloitsen ja sinnittelen.  Koulutusrahan olen hakenut, mutta vielä siitä ei ole päätöstä tullut.

Koulutusrahastosta on mahdollista myös hakea ennakkopäätös, minä tein sen, ja sen perusteella olen varma siitä, että pari tonnia miinus 20 prosentin verot putkahtaa tililleni kevätkuukausien aikana. Ja 30 päivän ajalta kertyy kesälomaan oikeuttavaa aikaakin. Koulutusrahaston sivuilta löytyy laskuri, jonka avulla voi laskea oman koulutusrahansa määrän. helppoa kuin heinäteko! Entä mitä sitten opiskella? Monissa, monissa paikoissa voi opiskella, mutta vain rakkaassa koti-Suomessa.

Näin lukee Koulutusrahaston sivulla: ”Tukea myönnetään tutkintoon johtavaan opiskeluun sekä ammatilliseen lisä- ja täydennyskoulutukseen julkisen viranomaisen alaisessa oppilaitoksessa. Oppilaitoksen tulee toimia Suomessa. Opintojen tulee tukiaikana olla päätoimisia.” Itse suuntaan Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan suomen kieltä, johon sain opinto-oikeuden vuonna 1970. Siellä se täysin korkkaamaton opinto-oikeus odotteli minua, kun sen perään kyselin. Lisämausteena on ruotsia, lempikieltäni. Ja ehkäpä jotakin muutakin, katsotaan.

Leena Ruotonen

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: