Matkalle Varsovaan

Varsova on Puolan pääkaupunki ja keskiajalla perustettu eurooppalainen kaupunki. Se sijaitsee Veiksel eli puolaksi Visla -joen varrella maan keskiosissa Karpaattien vuoriston ja Itämeren välissä. Kaupungin ympärillä leviää Masovian muhevan viljava alanko. Varsovassa asuu noin 1,7 miljoonaa ihmistä ja lähialueineen laskettuna asukkaita on reilusti yli kaksi miljoonaa. Varsova on Euroopan unionin kymmenen suurimman kaupungin joukossa. Pormestarina toimii tällä hetkellä Hanna Gronkiewicz-Waltz.

Vuosisatojen saatossa kovia kokenut Varsova on viime aikoina noussut entistäkin suositummaksi lomakohteeksi. Varsova on muuttunut viime aikoina nopeasti, koska koko Puolan talouskasvu on ollut erityisen voimallista. Myös tuloerot ovat tämän myötä kasvaneet. Muutokset ovat olleet pääosin matkailijoiden mieleen, joskaan kaikkia eivät uudet korkeat pilvenpiirtäjät ja lisääntyvä liikenne innosta. Mutta Varsovan nykypäivässä elää myös historia, josta kaupunkiin matkaava voi oppia ja kokea paljon mielenkiintoista. Kaupungissa on läsnä aika keskiajalta toiseen maailmansotaan, kommunistivuosikymmenten ankeus ja nykyajan värikäs, monikulttuurinen optimismi vastakohtanaan silmitön köyhyys ja juutalaisvainojen varjo. Puola on Euroopan katolisimpia maita, edesmenneen Paavin muisto elää yhä kansan sydämissä. Uskonto on tärkeä puolalaisia yhdistävä asia. Kirkot ja niihin hetkeksi rauhoittumaan saapuvat ihmiset ovat näkemisen arvoisia ja kertovat paljon puolalaisuudesta.

Varsova on todella laaja, eräänlainen mini-Moskova stalinilaisine monumentteineen, jossa on paljon vilkkaita valtakatuja ja melko pitkät etäisyydet silloinkin, kun matka kartalla näyttää lyhyeltä. Stare Miasto eli vanhakaupunki on nykyisin varsin pieni, niin että sen kävelee lävitse varttitunnissa, mutta sen kujiin ja etenkin pääaukioon kannattaa tutustua kunnolla. Kulttuurielämällä on täällä hyvä kasvualusta, kahviloissa voi tavata vaikkapa puolalaisen elokuvan tunnelmaa. Taidokkaan ja kokonaisvaltaisen jälleenrakennustyön ansiosta Vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Elämää vanhassakaupungissa on erityisen paljon kesäaikaan, ja sen alueella viihtyvät paitsi turistit myös juhlatuulella olevat paikalliset ja lapsiperheet, jotka intoutuvat tulemaan paikalle etenkin vapaapäivinä. Stare Miaston tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat: Vanhankaupungintori (Rynek Starego Miasta), Pyhän Johanneksen katedraali, Kuninkaanlinna, Sigismundin pylväskuningas (Ruotsin ja Puolan kuninkaan ja Suomen herttuan Juhana III:n pojan Sigismund III Vaasan kunniaksi) ja Barbakan-bastioni.

Vanhankaupungin vieressä oleva uusikaupunki oli aikoinaan köyhälistön asuinseutua, ja siksi sitä ei ole ympäröity muureilla. Se oli vuoteen 1791 asti oma kaupunkinsa. Vanhan- ja uudenkaupungin välissä olevalla muurialueella on kesällä paljon myyjiä, joilta saa hyviä tuliaisia ja matkamuistoja kotiin vietäväksi. Uudessakaupungissa on vähemmän katuja kuin vanhassakaupungissa, ja vilkkaimmat niistä ovat Freta ja Rynek Nowego Miesta -aukio, jolla on usein markkinoita ja muita tapahtumia ja jonka laidalla on yksi kaupungin kauneimmista kirkoista.

Nowy Swiat -katu on Varsovan pääshoppailukatu, jonka varrella on hienoja putiikkeja ja kaikenlaisia muita kauppoja kirjakaupoista kukkaliikkeisiin. Sen sivukaduista ul. Chmielna on kaupungin pääasiallinen kävelykatu, jolla on paljon kauppoja, ja jotkin muutkin sen sivukadut ovat putiikkien suosiossa.Nowy Swiat-kadun tienoilla, Al. Jerozolismkie -valtakadun toisella puolella olevalla plac Trzech Krzyzy -aukiolla on sielläkin shoppailumahdollisuuksia ja kaupungin parhaita putiikkeja. Aukiolta lähtevät kadut ovat paikallisten suosikkishoppailukatuja. Monet pitävät Nowy Swiat -katua Varsovan miellyttävimpiin kuuluvana, ja se on ruokailijan kannalta kaupungin monipuolisin ateriointipaikka. Sen varrella on valtava määrä alati vaihtuvia kahviloita, pikaruokapaikkoja ja ravintoloita. Mikäli sen kävelee päästä päähän, tulee vastaan melko varmasti jotakin mielenkiintoista.

Kävely onnistuu parhaiten ydinkeskustassa, missä varsin hyvä kävelyreitti on ns. Kuninkaallinen tie vanhastakaupungista Krakowskie Przedmiescie- ja Nowy Swiet -katuja pitkin kohti Lazienkipuistoa ja Wilanowin palatsia. Mikäli sitä ei jaksa kokonaan kävellä, voi kävellä Nowy Swiatille ja nousta sieltä Lazienkipuistoon vievään bussiin.

Edullinen joukkoliikenneverkosto on todella hyödyllinen Varsovassa. Useamman kuin pari matkaa päivässä tekevän kannattaa hankkia päivälippu. Paikallisliikennettä hoitavat bussit, raitiovaunut, paikallisjunat, metro ja kevytraitiotie. Junia lukuun ottamatta julkinen liikenne on kunnallisen liikennelaitoksen hoidossa. Varsovan metro avattiin vuonna 1995. Siinä on 12 asemaa yhdellä pohjois-eteläsuuntaisella linjalla. Metroa laajennetaan parhaillaan. Fryderyk Chopinin on kansainvälinen lentoasema, joka sijaitsee 10 km kaupungin keskustasta lounaaseen.

Jalkapallo on suosittu urheilulaji Varsovassa. Varsova järjesti yhdessä Ukrainan kanssa Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut 2012. Varsovalaisia ammattilaisurheilujoukkueita ovat KP Legia Varsova ja Polonia Varsova, joilla on edustusta jalkapallossa ja koripallossa. Lentopallossa Varsovaa edustaa AZS Politechnika Warszawa.

Hyvää ja mielenkiintoista matkaa ja retkeä Varsovaan!

Päätoimittaja

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: