Mikael-koulu 120 vuotta 1.9.2013Mikkelin Mikael - Iloinen kehityskertomus 1800-luvun kuuromykkäinkoulusta 2000-luvun oppimis- ja ohjauskeskukseksi


Kesäkuun 6. päivänä 1892 annettiin "Hänen Keisarillisen Majesteettinsa Armollinen Julistus Suomen kuuromykkäin- ja sokeainoppilaitosten uudelleenjärjestämisestä". Mikkelin kuuromykkäkoulu aloitti toimintansa syyskuun alussa 1893. Opetuksen tavoitteena oli antaa oppilaille luku- ja kirjoitustaito sekä opettaa heitä käyttämään sormiaakkosia.

Koulun nimi vaihtui vuosien varrella ensin Mikkelin kuulovammaisten kouluksi ja sitten Mikael-kouluksi. Tehtävät ovat viime vuosina laajentuneet ja kehittyneet voimakkaasti talon ulkopuolelle. Nykyisin Oppimis- ja ohjauskeskus Mikael tarjoaa monipuolisia palveluja oppimisen ja koulunkäynnin tukeen. Mikael työllistää n. 60 työntekijää, joista 6-8 osa-aikaista. Mikael-koulua käy noin 60 oppilasta. Viittomakielisiä oppilaita koulussa ei tällä hetkellä ole, mutta viitottua puhetta ja tukiviittomia käytetään aktiivisesti puheen tukena monilla oppilailla.

Mikaelista voi tilata ohjauskäyntejä, työnohjausta, viittomaopetusta, neuropsykiatrista valmennusta ja erilaisia konsultaatiopalveluita. Ohjauspalveluväki matkustaa ympäri Suomea kouluttamassa opetus-, kasvatus- ja sosiaalialan väkeä. Uutta oppimateriaalia valmistuu pitkin vuotta. Viime aikoina on tuotettu materiaaleja mm. tunne- ja sosiaalisten taitojen opiskeluun.

Syksystä 2011 alkaen meillä on ollut ilo työskennellä uusissa, peruskorjatuissa tiloissa. Koulun pakkaaminen muuttolaatikoihin, vuosi väistötiloissa entisellä varuskunta-alueella ja uuden koulun kuntoon laittaminen oli henkilöstölle valtava ponnistus. Oman lisäkuormituksensa toivat samaan aikaan osuneet henkilövaihdokset. Muun muassa pitkäaikaiset johtajamme: rehtori Veijo Suhonen ja oppilaskodin johtaja Seppo Väisänen jäivät eläkkeelle keväällä 2011. Seppo ja Veijo tekivät vuosia töitä sen eteen, että koulurakennuksen peruskorjaus ja laajennus saatiin toteutettua. Uusien tilojen luovutus seuraajille oli hieno päätös pitkille työurille.

Vuoden sisällä rehtori vaihtui sitten pariinkin otteeseen. Tässä myllerryksessä Mikaelin henkilökunta on osoittanut uskomatonta joustavuutta ja kehittämisintoa. Toimivat ja nykyaikaiset tilat ovat antaneet työhön voimia ja uutta potkua. Valteri-verkostoa on rakennettu TARMOkkaasti yhdessä muiden Valteri-keskusten kanssa ja yhteistyön hedelmistä riemuiten. Nyt käymme hyvillä mielin kohti 120-juhlavuotta! Juhlaa vietämme monin tavoin pitkin vuotta, ”työ on yhtä juhlaa”-hengessä. Kuin syntymäpäivälahjaksi saimme Valteri-verkoston uusimman koulutushankkeen koordinointivastuun. ”Osallisuutta etsimässä”-hanke käynnistyy ensi syksynä. Ensimmäistä juhlavuoden tapahtumaa vietämme 10.-11.9.2013 Valteri-työryhmäpäivien merkeissä Mikkelissä. Juhlavuoden tapahtumista raportoimme lisää myöhemmin!

Oppimis- ja ohjauskeskus Mikael/ rehtori Anne Korhonen

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: