Tiukkaa vääntöä kaukalossa, vastakkain Mikkeli ja Haukkaranta I.


Erityiskoulujen henkilökunnan säbäturnaus Jyväskylässä

Koulun valaistus hehkuu pimeässä lauantai-illassa. Tunkkainen haju tunkeutuu sieraimiin, kun utelias työntää kuontalonsa pääovesta sisään. Käytävät kolisevat tyhjyyttään, mutta jostain kauempaa kuuluu äänekästä naurua ja aplodeja. Haju unohtuu välittömästi hyvän mielen tulviessa vastaan vanhasta kotitalousluokasta, jonne on kokoontunut reippaasti yli puolensataa ilomielistä ihmistä. Joillakin punoittaa kasvot vielä saunomisen jäljiltä, toisilla pallon muotoiset kuviot iholla.Tyypit Turusta, boat BAO:sta.

Aiemmin päivällä mittelöitiin erityiskoulujen henkilökunnan säbäturnauksen kuninkuudesta, ja nyt on iltajuhlan vuoro. Onerva Mäen koulu järjesti turnauksen Jyväskylän Hutungissa, jälkipelit ja -huollot hoituivat Haukkarannan toimipisteessä. Karkeloissa oli tällä kertaa mukana Valteri-perhettä Oulusta, Mikkelistä, Kuopiosta ja Jyväskylästä seuranaan BAO-serkkuja (Bovallius-ammattiopistolta) Turusta ja Jyväskylästä. Henkilökunnan sählyturnauksia on järjestetty aiemminkin, mutta lähes kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen Jyväskylän innokkaat pelimiehet ja -naiset käynnistivät perinteen uudelleen vuonna 2011. Tuolloin voiton lunasti Näkövammaisten koulun joukkue. Viime vuonna turnaus kutistui osallistujamäärän vähäisyydestä johtuen paikallisten minipeliin, mutta nyt taisi osallistujaennätys rytistä rikki.Hymyä ei voi estää. Voittajajoukkue viimeisen ottelun jälkeen.

Turnauksessa oli mukana yhdeksän joukkuetta viidestä eri kaupungista. Satapäinen joukko täytti äänellään ja olemuksellaan sählykentät laitamuksineen. Jokainen peliminuutti käytettiin hyödyksi, kun oman joukkueen menestyksen eteen paiskittiin töitä. Tuomareiden vihellykset olivat armottomia ja kannustajien huudot arvaamattomia. Pelitauoilla oli aikaa halailla kaukaisia kollegoita, turista (turhan)tärkeitä, hörppäistä kuka mitäkin lientä ja valmistautua seuraavaan otteluun. Tiukkoja voittoja, niukkoja häviöitä ja tyydyttäviä tasapelejä. Lopputuloksetkin saatiin selville, jos joku pitää niitä tärkeinä:

1. Haukkaranta 2
2. Kukkumäki 1
3. Mikkeli
4. Haukkaranta 1
5. Turku
6. Kukkumäki 2
7. Kuopio
8. Oulu
9. BAO JKL
Pokaalit vielä jakamatta, jännitys tiivistyy.

Mutta palataan vielä iltatunnelmiin. Sen lisäksi, että kaikki kenttäpelaajat saavat kotiin viemisiksi löyhkäävät pelipaitansa ja virkistyneen mielen, jokaisesta joukkueesta palkitaan parhaat pelaajat pienellä aineellisella lahjuksella. Muitakin titteleitä ja tavaroita palkintotilaisuudessa jaetaan mitä mielenkiintoisimpiin ansioihin perustuen. Perinteenä on ollut, että voittajajoukkue järjestää turnauksen seuraavana vuonna omalla kotipaikkakunnallaan. Mutta koska jyväskyläläisetkin haluavat päästä välillä reissuun, illan kuluessa rohkeimmat savolaisjoukkueiden edustajat lupailevat harkita kisaisännyyttä vuodelle 2014. Eli mailat ojossa odotamme kutsua Kuopioon tai Mikkeliin!
Heikki edusti ansiokkaasti Mäntykankaan joukkuetta iltajuhlassa.

Kun iltajuhlassa on syöty, naurettu ja lahjottu riittävästi, laitetaan J. Alakulon lämmittämänä tukat tuulemaan Sisäilmaongelman tahtiin. Kisaemäntä Minna Niemisen vetämän kyseenalaisen taukojumpan jälkeen on Turun poikien pettämättömän show’n aika. Ja yleisö kirkuu!

Utelias vakuuttuu meiningistä. On vähän pökertynyt olo. Valtavasti iloisia ilmeitä ja sydämellisiä kohtaamisia. Myös vakavampihenkisiä keskusteluja, myötätuntoa ja lämpimiä halauksia. Ehkä myös uusia tuttavuuksia tai orastavaa ystävyyttä. Jokaisella on täällä paikkansa. Kuunnellessaan kauempaa kajahtelevaa karaoken kuminaa utelias vetäisee haikein mielin takin päälleen ja jää vielä hetkeksi roikkumaan ovenkahvaan, ennen kuin astuu koleaan ja pimeään. Olo tuntuu kuitenkin lämpimältä.

Teksti: Maija Lauronen
Kuvat: Maija Lauronen ja Mikko Varjus

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: