Pentti Ravanko 1943 - 2012

Kuulovammaisten ammattikoulun ja Aura-instituutin pitkäaikainen opettaja ja rehtori Pentti Ravanko kuoli 23.4.2012. Hän oli syntynyt Turussa 20.5.1943.

Pentin työura alkoi puolustusvoimissa. Hän työskenteli asentajana Turun laivastoaseman korjaamolla ja myöhemmin suunnittelutöissä Turun rannikkotykistörykmentin esikunnassa. Pentti valmistui insinööriksi Turun teknillisestä opistosta 1966 ja myöhemmin opettajaksi Hämeenlinnan opettajaopistosta.

Opettajauransa Pentti aloitti ammatinopettajana Keski-Pohjanmaan maaseutuoppilaitoksessa Kannuksessa. Hän siirtyi Turkuun, Kuurojen ammattikouluun metallialan ammattiaineiden opettajaksi 70-luvun alussa. Hän toimi myös oppilaanohjaajana ja vararehtorina ennen siirtymistään oppilaitoksen rehtoriksi 1998.

Kuurojen ammatillinen opetus oli Pentille elämäntehtävä. Hän toimi kuurojen ja muiden ammatillista erityisopetusta tarvitsevien koulutuksen kehittämiseksi aktiivisesti. Pentin johdolla Kuulovammaisten ammattikoulu tarjosi yhä monipuolisempaa opetusta ja ohjausta erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Pentti osallistui monipuolisesti Kuurojen ja sokeain opettajain liiton Ksollin toimintaan, mm. liiton hallituksen puheenjohtajana.

Myös maanpuolustus oli lähellä Pentin sydäntä. Reservin majurina hän osallistui Turun reserviupseerikerhon toimintaan. Hänelle myönnettiin Turun Rannikkotykistörykmentin risti 1979.

Vapaa-aikaansa Pentti vietti kotitalossaan ja Kustavin kesämökillä askaroiden ja veneillen sekä ympäri maailmaa matkustellen. Eläkepäivinä hänen arkeensa toivat iloa myös lastenlapset.

Me työtoverit muistamme Pentin ihmisläheisenä, lämpimänä työtoverina ja kiinnostuneena esimiehenä, jolla oli aina aikaa keskusteluun ja kuulumisten vaihtoon. Opettajana Pentti oli äärettömän pätevä, rauhallinen ja sovitteleva auktoriteetti, jonka ei koskaan tarvinnut korottaa ääntään.

Vakava sairaus uuvutti Pentin voimat nopeasti. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo, poika, tytär ja lastenlapset sekä laaja joukko ystäviä ja työtovereita.

Pia Lehto
Erkki Kulmala
Työtoverit


Pentti Laaksonen 1948-2012

Ohjaava opettaja Pentti Laaksonen menehtyi vakavan sairauden johdosta 28. tammikuuta 2012. Hän oli syntynyt 23. tammikuuta 1948 Veitsiluodossa.

Jo pienenä poikana Savoon suunnannut Pentti vietti nuoruutensa Varkaudessa ja teki työuransa Mikkelissä. Tiiviit sisarussuhteet ja siteet Pentille hyvin tärkeään kotitilaan Varkauden Puurtilaan syntyivät nuoruudessa. Neljästä urheilullisesta veljeksestä Pentti oli muiden arvion mukaan ehkä lahjakkain, mutta 1950- ja 60-lukujen taitteessa pesäpallo ei ollut vielä otollinen laji lyönti- ja heittospesialistille, joka ei niin paljon arvostanut juoksuharjoittelua.

Pentti oli aikanaan Helsingissä alle 16-vuotiaiden Suur-Savon piirin edustaja valtakunnallisessa tekniikkakilpailussa ja saavutti siellä pronssia. Laaksosen perhe oli tiiviisti nostamassa Puurtilan Kisa-Poikia toistaiseksi kaikkien aikojen parhaaseen menestykseen 60-luvulla ja isä-Martti oli PKP:n ensimmäinen kunniapuheenjohtaja. Pentti Laaksonen opiskeli Helsingin yliopistossa ja suoritti matematiikassa loppututkinnon. Hän hankki myös tietoteknistä ohjelmoinnin osaamista sekä erityisopettajan ja viittomakielen asioimistulkin kelpoisuuden. Työuransa Pentti teki Mikkelissä, missä hän aloitti Mikkelin kauppaoppilaitoksessa päätoimisena tuntiopettajana. Kolmen vuoden opetustyön jälkeen Pentti valittiin silloisen Mikkelin kuurojenkouluun asuntolanjohtajaksi 1976.

Valtion yleissivistäviin erityiskouluihin kuuluva koulun nimi vaihtui matkan varrella Mikael-kouluksi ja myös Pentti päivitti omaa osaamistaan erityisopettajan kelpoisuuteen. Valtion koulujen ja virkauran kehittyessä Pentistä tuli 90-luvun puolivälin jälkeen Mikael-koulun ensimmäinen ohjaava opettaja. Hän oli mukana aloittamassa valtion koulujen Valteri-palveluverkoston toimintaa ja tuotti paljon edelleen erityisopetuksessa käytössä olevaa materiaalia, kuten viittomakielen tukiviittomat-CD:n ja matematiikan lisäopetuksen materiaalin.

Pentti oli opiskelijoiden keskuudessa hyvin suosittu. Hän osasi käsitellä opiskelijoita huumorillaan ja maalaisjärjellään. Vaikeat asiat hän kykeni ratkomaan hyvällä oppilastuntemuksella. Hän oli nöyrä kuuntelija ja osallistui oppilaskodin johtajan roolissakin oppilaiden vapaa-ajan toimintaan muun muassa pelaamalla asuntolassa asuvien kanssa pallo- ja pihapelejä. Tällä tavoin hän tarjosi aikuisen turvallista malliaan. Pentti oli omien saavutustensa ja tekemisiensä suhteen hyvin vaatimaton. Hyvä huumori ja pilke silmäkulmassa olivat työtovereiden ja myös lasten ja nuorten keskuudessa niitä ominaisuuksia, joita jäimme kaipaamaan jo muutama vuosi sitten Pentin jäätyä yli 30 vuoden valtionuran päätteeksi eläkkeelle. Pentille ehti jäädä aivan liian vähän oloneuvoksen vuosia Mikkelin ystävien ja Puurtilan kotitilan maisemissa, kun vakava sairaus otti erinomaisesta erityisopettajasta ja hyvästä ihmisestä selkävoiton

Antti Karjula
Petri Pöyhönen
Työtoverit