Mikael-koulun avajaisjuhlan haastatteluja 9.11.2011

Seppo Väisänen

Seppo Väisänen on entinen opettajamme ja asuntolan johtaja.

Miksi alun perin tulit tänne töihin?
-Entistä vaimoani, Leilaa, pyydettiin töihin, koska tarvittiin pätevää kieltenopettajaa. Hän pyysi minut mukaansa ja valmistuin kuurojen opettajaksi. Olin viimeinen kuurojen opettaja tässä koulussa. Opettajan ammatin kautta pääsin asuntolan puolelle.

Mitä tykkäsit täällä olemisesta?
-Tykkäsin olla täällä, vaikka välillä oli raskasta. Tulin tänne vuonna 1981 eli tänä vuonna tuli täyteen tasan 30 vuotta. Jos ei tykkäisi, ei olisi täällä niin kauan.

Mikä oli parasta täällä?
-Yhteisö. Olimme yhtä, vaikka oli vaikeitakin aikoja. Esimerkiksi, kun vaimoni kuoli ja kerroin siitä Veijolle. Sen jälkeen sain oppilailta suruviestejä ja tuntui hyvältä tietää, etten ole yksin asian kanssa.

Mikä oli paras muisto?
-Niitä on todella paljon! Paras muisto oli nähdä erilaisten oppilaiden kehitys. Täällä on niin erilaisia ihmisiä ja jokainen etenee omalla tavallaan. Nähdessäni heidän kehittyvän tiedän kehittyneeni itsekin – 30 vuotta oli parasta aikaa!

Onko muuta sanottavaa meille lukijoille?
-Toivon sydämestäni, että tämä lukio jatkuisi. En tarkoita pelkästään kuurojen kannalta, vaan muidenkin erityisoppilaiden nähden sillä he tarvitsevat tätä paikkaa. Täällä he voivat määrätä itselleen oman tahdin ja edetä omassa tahdissa.Pauliina Viitamies

Miten menee eduskunnassa, tykkäätkö työskennellä kansanedustajana?
On paljon töitä ja erilaisia asioita, sekä siellä menee lujaa, mutta tykkään työskennellä.

Mitä asioita ajat eduskunnassa, esim. lasten hyväksi vai mitä?
Ajan eduskunnassa lyhyesti sanottuna lasten ja nuorten asioita, myös heidän koulunkäyntiin liittyviä asioita.

Onko sinulla jäänyt mieleen asioita tästä Mikael-koulusta, kun Iähdit?
On, mukavia muistoja ja työkavereita Mikael-koulusta.

Oliko Mikael-koulu aivan erilainen kuin viime näkemältä, kun tulit tänne?
Kyllä.

Mitä mieltä olet, kun täällä Mikael-koulussa lukiolaisten määrä pienenee jatkuvasti? Onko mielestäsi tärkeää jatkaa lukio-opetusta täällä?
Kyllä täällä pitäisi jatkaa lukio-opetusta niille, jotka eivät voi mennä tavalliseen lukioon opiskelemaan: esim. kuurot, kuulovammaiset oppilaat ja sellaiset, joilla on oppimisvaikeuksia.Esa Paajanen

Tein 9.11.2011 ennen Mikael-koulun virallista avajaisjuhlaa haastattelun yhdelle juhlan kutsuvieraista. Löysin pian hyvän haastateltavan, Esa Paajasen, joka oli koulumme remontin pääarkkitehti. Kokosin tärkeimmät kerrotut asiat vihkoon ja kirjoitin ne sitten puhtaaksi tietokoneella. Haastattelu meni mielestäni hyvin, vaikka meinasin vähän hermoilla, kun jouduin odottamaan häntä noin puoli tuntia. Voisin tehdä tällaisen tehtävän myös joku toinen kerta, koska pidin tästä tehtävästä – se oli mielestäni mukava.

Esa Paajanen on oululainen arkkitehti, joka on ollut mukana uuden koulun suunnittelussa. Hän on käynyt koululla kahden ja puolen vuoden aikana usein, joten paikka on hänelle tuttu. Hänen mielestä uudessa koulussa on hyvää se, että sen uudet tilat vastaavat remontin suunniteltua tarkoitusta.

Paajasen mielestä Mikael-koulun kaltaisia erityiskouluja voisi perustaa lisää eri puolelle Suomea. Itse olen samaa mieltä Esan kanssa, että yksi erityiskoulu Suomessa ei riitä, mutta onneksi meillä on niitä useampia. Pitäisi ajatella myös kaukana asuvia oppilaita, sillä he eivät ehkä jaksa matkustaa koko ajan kaupungista toiseen vaikka parin sadan kilometrin päästä. Jos heidän lähellään olisi tällainen koulu, heidän ei tarvitsisi matkustaa niin paljon, matkan teko siis helpottuisi merkittävästi.

Paajanen toivoo Mikael-koululle onnea ja menestystä tulevaisuudessa. Hän myös haluaisi, että koulun nuorten meininki jatkuu hyvänä.Urpo Nevalainen

Mistä tulet ja mitä teet?
-Tulen Joensuusta ja työskentelen työasiamiehenä Kuurojen liitossa

Oletko käynyt täällä koululla aiemmin?
-Kyllä. Olen käynyt täällä vuonna 1967. Koulu oli silloin nimeltään Kuurojen koulu.

Mikä on parhain muisto koulusta?
-Parhain muisto on kavereiden kanssa oleminen. Juttelin viittomakielellä kavereiden kanssa. Viittomakieli on tärkeä asia. Oppilaskodissa oli paljon erilaisia leikkejä kuurojen kavereiden kanssa.

Mitä ajattelet siitä, että kuurot ovat vähentyneet?
-Kyllä kuurot ovat vähentyneet. Implantin vuoksi kuurot vähenevät. Minun lapsuuden aikana oli paljon kuuroja. Ajan myötä ryhmät ovat pienentyneet.

Mitä toivot meille?
-Toivottavasti koulu on pysyvä jo perinteen vuoksi. Tähän kouluun liittyy paljon historiaa. Se on myös valtion koulu. Valtion koulu on parempi kuin kunnan koulu, koska valtion koulussa oppilaat tapaavat toisiaan ja leikkivät kavereiden kanssa koko päivän. Kunnan koulussa oppilas on enemmän yksin. Viittomakieli on tärkeä kuuroille oppilaille harrastuksen, koulun, asuntolan ja kavereiden vuoksi.

Haastattelijat ovat koulun lukiolaisia.

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: