Janne Seppälä on harrastanut pyörätuolikelausta noin 15 vuotta. Hän kilpailee nykyisin pääosin sadan ja kahdensadan metrin matkoilla. Tähän mennessä Seppälän parhaat saavutukset ovat kolme kultamitalia CP-vammaisten maailmanmestaruuskilpailuista Connecticutista vuonna 2005.


Paralymiapäivä Virpiniemessä

Tervaväylän koulun oppilaat pääsivät tutustumaan Paralympiakoulupäivä 2011-kiertueella vammaisurheilulajeihin Haukiputaan Virpiniemessä 28.9.  Pari bussillista oppilaita kiersi päivän aikana eri toimintarasteilla.

Tervaväylän koulu oli yksi viidestä onnekkaasta kiertueelle valituista kouluista ja ainoa pohjoissuomalainen koulu. Muita kiertuepaikkakuntia olivat Vantaa, Mäntsälä, Järvenpää ja Jyväskylä.  Kiertueella halutaan lisätä lajien näkyvyyttä ja kannustaa lapsia liikkumaan tutustumalla lajeihin, jotka eivät ole entuudestaan tuttuja. Lajeina olivat mm. istumalentopallo, boccia, näkövammaisten jalkapallo, pyörätuolikoripallo ja –kelaus, sekä puhallustikka. Muutamat näistä lajeista ovat edustettuina vuoden päästä Lontoossa käytävissä paralympialaisissa.
Virpiniemessä oli mukana huippu-urheilijoita mm. pyörätuolikelaaja Janne Seppälä, ampumahiihdon paralympiamitalisti Maija Järvelä, pyörätuolikori-palloilija Timo Heikkinen, sekä alppihiihtäjä Suomen Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen.  
”- Minä jätän tekojalan kotiini, ennen kuin lähden rinteeseen”, kertoi Katja tilaisuuden alustuksessa. ”Lapsien into ja rohkeus kokeilla uusia lajeja on ihailtavaa. Ennakkoluuloja lapsilla ei ole kuten meillä aikuisilla,” jatkoi Saarinen.

Pyörätuolikoripalloilija Timo Heikkinen kertoi omista kokemuksistaan päivän päätyttyä. ”Eräs pyörätuolissa ollut oppilas sanoi, ettei hän voi osallistua pyörätuolikoripalloon, koska ”minun kädet eivät toimi”. Toin hänelle irtokorin viereen ja hän sai vyöryttää pallon koriin. Hänen ilmeensä kertoi kaiken pallon vyöryessä koriin, pienet elämykset ja omilla taidoilla osallistuminen toivat mielihyvää.  Eräs  ”kävelevä” pieni oppilas pelkäsi istua pyörätuoliin kokeillakseen, miten se toimii. Pitkän harkinnan jälkeen hän päätti kokeilla sitä. Kokeilemisen jälkeen kysyin, miltä tuntui. - Oh, elämäni paras päivä, mitä oon teheny, vastasi poika. Tällainen palaute on meille järjestäjille parasta palautetta!”
Kaikki Tervaväylän koulun oppilaat olivat innolla mukana paralympiapäivän tapahtumassa, ilmat suosivat ja fiilis oli korkealla. Oppilaat ovat toivoneet lisää tällaisia teemapäiviä, ja mahdollisuuksia tutustua eri liikuntalajeihin. Koulussa onkin tarkoitus järjestää vastaavanlaisia liikuntatapahtumia sekä myös muunlaisiin harrastuksiin tutustumista keväällä 2012.

Teksti: A. Ollila

Kommentoi juttua, anna palautetta:
Palautteeni:

Sähköpostiosoite: