Hyvä KSOL:n jäsen

Kuurojen- ja sokeain koulu -lehden ensimmäinen verkkolehti on julkaistu. Liitto-kokouksemme päätöksen mukaisesti hallitus päättää jatkossa lehtemme julkaisumuodosta, ilmestymismäärästä sekä ilmestymisaikataulusta. Jatkossakin voit saada lehden ns. paperiversiona niin halutessasi, jos sinulla ei ole käytössä internetyhteyttä. Toimita vain tiedot niistä tahoista ja jäsenistä sihteerillemme Heini Lakaniemelle (heini.lakaniemi at haukkaranta.fi tai 050-3050310) ja hän toimittaa lehden postilähetyksenä. Lisäksi hallituksemme jäsenet kopioivat omalle koululle yhden numeron luettavaksi. Näin säästämme huomattavan määrän liiton varoja ja pystymme julkaisemaan lehden nopeammin, tehokkaammin ja tarvittaessa lisäämään julkaisukertoja. Voit lähettää lehden päätoimittajalle Tuomo Alfthanille (postmaster at ksol.fi) juttuja, niin saamme lukea esim. mitä eri kouluissa tapahtuu.

Kesäkuun alussa vietimme liittopäivät Oulussa ja me oululaiset saimme paljon kiitosta onnistuneista järjestelyistä. Oli mukava katsoa ja kuunnella tyytyväisiä ihmisiä. Hyvälle porukalle on mukava ja ilo järjestää parasta. Kiitoksia kaikille järjestelyissä mukana olleille vielä kerran ja kiitos teille osallistuneille. Tässä lehdessä on juttuja ja kuvia liittokokouksesta.

Varsinaisessa liittokokouksessa ei tällä kertaa ollut ns. isoja asioita. Osaksi tämä varmaan johtuu siitä, että uuteen palkkausjärjestelmään liittyvät neuvottelut ovat olleet koko ajan päällä ja muu edunvalvontatyö tässä tilanteessa on hyvin vaikeaa. Työnantajapuoli ei keskustele ja neuvottele mistään asioista ennen kuin C –alueen UPJ saadaan aikaan.

Liittokokouksen yhteydessä pidimme myös KMK -yhdistyksen purkamiskokouksen. KSOL:n liittyessä OAJ:öön perustettiin KMK -yhdistys (K= kuurojen- ja sokeain opettajain liitto, M= maatalousoppilaitosten opettajat, K= käsi- ja taideteollisuusoppilaitosten opettajat ) ja tämän yhdistyksen kautta me liityimme OAJ:n valtakunnalliseen piiriin OAO:iin (=OAJ:n ammatilliset opettajat). Kuten huomaatte OAJ:n organisaatio vaikuttaa aika monimutkaiselta. KMK -yhdistyksen kautta KSOL on kuitenkin turvannut sekä taloudelliset että muut toimintaedellytykset. Nyt olemme kuitenkin tuossa yhdistyksessä yksin muiden erottua siitä. OAJ:n tavoite on yksinkertaistaa organisaatiotaan ja sen vuoksi turhia päällekkäisyyksiä pyritään poistamaan.

Uudessa OAJ:n kalenterissa vuodelle 2007 ei näy enää koko KMK -yhdistystä (s. 20). Olemme sijoitettu AOO:n jälkeen itsenäiseksi valtakunnalliseksi jäsenyhdistykseksi ja tämä onkin meidän tavoite, säilyttää oma itsenäisyys entisin ehdoin ja sijoittua OAJ:n organisaatiossa OAO:n valtakunnalliseksi jäsenyhdistykseksi KMK- yhdistyksen tilalle.

KMK- yhdistyksen sääntöjen mukaan on pidettävä kaksi purkamiskokousta. Tämän vuoksi pidimme syyspäivien yhteydessä 2.12. 2006 Helsingissä myös KMK -yhdistyksen purkamis-kokouksen.

Lähitulevaisuus näyttää tuovan meidänkin alalla rajuja muutoksia. Mainittakoon CUPJ, KMK -yhdistyksen lakkauttaminen sekä koulujen yhdistymiset suurimpina muutoksina. Oulussa joululoman jälkeen aloitamme uuden koulun "vanhoina työntekijöinä". Merikartanon ja Lohipadon koulut yhdistyvät 1.1.2007 Tervaväylän kouluksi. Kumpikin koulu jatkaa kuitenkin itsenäisenä yksikkönä vanhalla nimellä. Yhdistämisen yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi on asetettu toiminnan tehostaminen valtion tuottavuushankkeen mukaisesti. Tämä merkitsee esimiesasemassa olevien (esim. rehtorit) määrän vähentämistä. Lisäksi koulujen välistä yhteistyötä tulee lisätä esim. oppilashuollossa ja varmasti myös jatkossa opetuksessa. 

Nämä isotkin muutokset saattavat aiheuttaa joissakin ahdistusta, mutta muutos kannattaa nähdä myös mahdollisuutena ja ajatella, että "se on vain elämää". Varmasti jatkossakin, tapahtui mitä tahansa, suurimmalla osalla työ jatkuu samankaltaisena ja samoin ehdoin. 

Rentouttavaa ja Hyvää Joulua kaikille. Toivottavasti näemme talvipäivillä 23. - 25. 3. 2006 Tahkolla. Ilmoittautuminen KSOL:n sivuilla on alkanut!!

Haukiputaalla 10.12.2006
Arto Ollila
KSOL:ry:n puheenjohtaja